Cortenstaal

zichtwand en waterelement in cortenstaal
Cortenstaal tuin
poort in cortenstaal
Cortenstaal zichtwand

Cortenstaal - een bijzonder staal

Cortenstaal is gelegeerd staal dat corrosiebestendige eigenschappen krijgt door de toevoeging van koper, chroom en nikkel. Deze legering, een dichte barrièrelaag van hechtende sulfaten en fosfaten, beschermt het staal zo geen verdere corrosie ontstaat. Blootgesteld aan het weer, begint dit materiaal een eigen leven te ontvouwen. De kleuren veranderen en creëren nieuwe beelden.

Het staal krijgt een roestvormige oxidatielaag. Ze vormt een bescherming tegen verder doorroesten. De finale kleur is afhankelijk van de temperatuur, vochtigheid en de precieze stand van het product (verticaal of horizontaal). De vorming van de finale barrièrelaag duurt - afhankelijk van het klimaat - ongeveer 3 jaar.

Cortenstaal is zeer sterk en leent zich daarom uitstekend voor tuin, landschap en interieur. Het is ook gekend onder de naam Cor-Ten of Corten.


Producten in Cortenstaal

Bij GEROBA kan u terecht voor standaardproducten én maatwerk uit Cortenstaal. Dit aan een correcte prijs. De producten worden gemaakt voor gebruik in de tuin of de openbare ruimte.

Wij maken steeds gebruik van Cortenstaal uit kwaliteitsklasse A en met een dikte van 2 of 3mm. Gebruik van dikker plaatmateriaal kan op aanvraag. De producten kunnen afgehaald worden in ons magazijn in Wommelgem of door ons ter plaatse geleverd worden.

Voordelen van Cortenstaal

  • Eindeloze mogelijkheden
  • Ecologisch, want volledig recycleerbaar
  • Duurzaamheid. Gaat 10 keer langer mee dan gewoon staal.
  • Geen extra behandeling nodig. Niet schilderen
  • Geen extra onderhoud
  • Combinatie van sterkte en duurzaamheid
  • Zowel geschikt voor moderne als klassieke tuinen
  • Uitstekende verhouding prijs en kwaliteit
  • Kan zowel binnen als buiten (tuin/landschap) gebruikt worden
  • Als leverancier van kwalitatieve producten voor tuin en landschap gebruikt Geroba enkel Cortenstaal uit kwaliteitsklasse A


cortenstaal motief

Roestvlekken op het terras?

Bij aanvang van het roestproces kan het cortenstaal roest afgeven op uw terras. Wij raden dan ook aan de producten in de beginfase niet op een lichtgekleurd terras te plaatsen. Als het oxidatieproces zich voltrokken heeft (maximaal 1,5 jaar) kan u het product eender waar plaatsen.

Hebt u toch roestafzetting kan dit min of meer met succes worden verwijderd door middel van een geschikte roestoplosser. Het succes hangt vooral af van het gebruikte middel en de frequentie en kwaliteit van het schoonmaken

Hoe lang duurt het roestproces?

Bij levering hebben onze producten vaak nog niet de mooie typische oranje-bruine kleur. De vorming van de roestlaag begint na 2 tot 3 weken en wordt pas na ca. 1,5 jaar voltooid. De verandering tussen nat en droog weer is belangrijk bij de vorming van de beschermlaag. De precieze duurtijd is zeer afhankelijk van het weer en de plaats waar u het product plaatst.

Is er onderhoud aan de producten uit Cortenstaal?

Cortenstaal is enorm duurzaam. Het roestproces zorgt ervoor dat er een beschermlaag komt op het cortenstaal. Uw product hoeft dus geen verder onderhoud. Oliën of verven is niet nodig.

Kan ik het roestproces versnellen?

Wenst u niet te wachten alvorens het product zijn roestkleur heeft? Dat kan! Meng wat zout onder water en vernevel het met een plantenspuit. Ook natuurazijn met water mengen helpt het roestproces te versnellen.

Kan ik de roestkleur coaten?

Doorheen het roestproces verandert de oranje-bruine kleur van het roestproces. Bij aanvang is de kleur eerder licht en deze verdonkert na verloop van tijd. Het is echter mogelijk het cortenstaal te coaten zodat de kleur behouden blijft. Contacteer ons als u hierover meer informatie wenst

Is Cortenstaal een duurzaam product?

Cortenstaal wordt als materiaal ook gebruikt in de bruggenbouw of scheepsbouw en heeft een zéér lange levendsduur. Bovendien is cortenstaal een zuivere staalsoort zonder extra beschermingslagen. Dit maakt dat het eenvoudig opnieuw kan gerecycleerd worden.
Uitgebreide info over Cortenstaal kan u ook lezen op https://en.wikipedia.org/wiki/Weathering_steel

Aluminium Plantenbak

RVS of Aluminium

Al onze producten zijn ook in RVS of Aluminium verkrijgbaar in een RAL-kleur naar keuze.

kleuren ral

Nieuwsitems over Cortenstaal en RVS

33491343_1972254876438675_6261014882418688000_n.jpg
Geroba is zeer trots te mogen meewerken aan de Triënnale Brugge 2018. Onze plantenbakken worden gebruikt in een drijvende tuin die deel uitmaakt van het project INFINITI²³
TuindMei16Foto141-750.jpg
Bezoek ons ook dit jaar op de Tuindagen van Beervelde en ontdek heel wat nieuwe producten! De lente-editie van de Tuindagen in 2018 zal plaatsvinden op 11, 12 en 13 mei van 10 tot 18 uur. Wij verwelkomen u graag op stand 422 Gratis kaarten op aanvraag!
20171102_215153_Copy.jpg
Nu de laatste winterprik is uitgedeeld wordt het stilaan tijd om de tuin opnieuw op orde te zetten. Hoe kan dit beter dan met een mooie, robuuste plantenbak uit Cortenstaal. Hier vindt u het volledig overzicht van alle standaardplantenbakken.
IMG_5210_1.JPG
​Er zijn heel wat vragen over het gebruik van Cortenstaal in de tuin of bij projecten in de openbare ruimte. Hieronder vindt u enkele belangrijke vragen en antwoorden samengevat. Aarzel niet ons te contacteren als u nog vragen heeft over Cortenstaal!
5bc2d1a5-9b9c-42d3-a7da-b90bb1307601_IMG_7119.jpg
Geroba leverde onlangs een Cortenstaal plaat met bijhorende sokkel met daarop een gedicht naar aanleiding van 1000 jaar Borgloon